Džozef Bajden/Donald Tramp

Bajden: Potreban nam je lider kojeg svijet poštuje


„I ako damo Trampu još četiri godine, suočićemo se sa još većim teškoćama u popravljanju položaja Amerike u svijetu i našeg kapaciteta da okupljamo nacije“
Edit

Džo Bajden, favorit za predsjedničku nominaciju demokrata na američkim izborima 2020. pokušao je da iskoristi podsmijeh kojem je Donald Tramp izvrgnut na NATO samitu. Bajden je objavio video montažu koja je ubrzo preplavila društvenu mrežu Tviter.
Snimak, koji je Bajden postavio u srijedu veče, imao je skoro dva miliona pregleda i ponovo je tvitovan više od 21.000 puta. Poređenja radi, Trampov snimak o njegovom putovanju na samit u London imao je 1,4 miliona pregleda i 14.600 „retvitova“  u roku od 12 sati, prenio je „Gardijan“.

U potezu sa ciljem da pokaže da ga svjetski lideri više poštuju od aktuelnog glavnokomandujućeg,  Bajden je napravio „kolaž“ od incidenta u Bakingemskoj palati u utorak veče, smijanja Trampu tokom govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i interakcije sa liderima poput Angele Merkel i Emanuela Makrona. Snimak koji traje minut sadrži i trenutak kada je Tramp odgurnuo premijera Duška Markovića na samitu u Briselu prije dvije godine.
„Svijet vidi Trampa onakvog kakav jeste. Neiskren, neinformisan, korumpiran, opasno nekompetentan i nesposoban, po mom mišljenju, za svjetsko liderstvo.“

„I ako damo Trampu još četiri godine, suočićemo se sa još većim teškoćama u popravljanju položaja Amerike u svijetu i našeg kapaciteta da okupljamo nacije.“

Snimak se završava pisanom porukom: „Potreban nam je lider kojeg svijet poštuje.“

CNN je objavio da je Bajdenov snimak postavljen 30 minuta pošto je Tramp sletio na tlo SAD, u skladu sa politikom bivšeg potpredsjednika da ne kritikuje lidera države dok je u inostranstvu.
Akteri političkog gafa od utorka su britanski premijer Boris Džonson, kanadski premijer Džastin Trudo, Makron, holandski premijer Mark Rute, britanska princeza Ana, u razgovoru o Trampovim dugačkim konferencijama za novinare.

Tramp je otkazao konferenciju za novinare i napustio samit nakon što se pojavio snimak i optužio Trudao da je dvoličan. Predsjednik SAD je kasnije na Tviteru objavio da se „sjajno“ slaže sa liderima NATO i optužio „medije koji objavljuju lažne vijesti“ za pokušaje da omalovaže njegovo „veoma uspješno“ putovanje u London na samit Alijanse.

Source link

Preporučeno za vas