Ilustracija

“Avganistanski papiri”: Dokumenti koji bi mogli pokrenuti ozbiljan skandal


Dokumentacija o ratu koji su Amerikanci pokrenuli neposredno poslije napada Al Kaide na Njujork i Vašington 2001, pokazuje da su najviši zvaničnici administracije SAD smišljeno davali lažne optimističke izjave o sukobu za koji su znali da ne mogu da dobiju, piše Vašington post.
Edit

“Vašington post” je objavio dokumentaciju o ratu u Avganistanu, nazvanu “Avganistanski papiri”, koja bi mogla pokrenuti ozbiljan skandal, kakav u Vašingtonu nije viđen bezmalo pola vijeka – još od objavljivanja “Vijetnamskih papira” 1971. godine.

Dokumentacija o ratu u Avganistanu, koji su Amerikanci pokrenuli neposredno poslije napada Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, pokazuje da su najviši zvaničnici administracije SAD smišljeno davali lažne optimističke izjave o sukobu za koji su znali da ne mogu da dobiju, piše Vašington post.

“Dokumenti su prikupljeni u okviru federalnog projekta koji se bavio suštinskim greškama u najdužem sukobu u američkoj istoriji. Sadrže više od 2.000 strana prethodno neobjavljenih intervjua sa ljudima koji su igrali značajnu ulogu u ovom ratu – od generala i diplomata, do humanitarnih radnika i avganistanskih zvaničnika”, navodi vašingtonski dnevnik.

Bezmalo pola vijeka poslije objavljivanja “Pentagonskih papira”, koji su bacili sasvim novo svetlo na rat u Vijetnamu, Vašington post je objavio “Avganistanske papire” iz kojih se vidi da su američki zvaničnici konstantno i namerno pogrešno informisali javnost o tom sukobu, iako im je bilo jasno da taj rat ne mogu da dobiju.

Dokumentacija je objavljena posle pravne bitke Posta i administracije SAD koja je trajala tri godine. Vašington post je dokumente objavio shodno Zakonu o slobodi informacija.

“Nismo znali šta radimo”, navodi se u izjavi generala Daglasa Luta , koji je bio siva eminencija iza sukoba u Avganistanu tokom administracija na čijem su se čelu nalazili mlađi Džordž Buš i Barak Obama.

“Šta smo pokušavali da uradimo? Nismo imali predstavu sa čim se hvatamo u koštac”, rekao je američki general, koji je istovremeno za smrt oko 2.300 Amerikanaca u Avganistanu optužio nesuglasice između Kongresa, Pentagona i Stejt departmenta.

Avganistanski papiri sadrže intervjue sa oko 400 osoba blisko povezanih sa ratom u toj državi.

Source link

Preporučeno za vas