Gonzalez

Aranća Gonzalez Laja, nova španska ministarka spoljnih poslova


Bivša šefica kabineta Paskala Lamija u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), od 2005. do 2013, Gonzalez je od 2013. godine na čelu Centra za međunarodnu trgovinu, zajedničke agencije STO i UN zadužene da učini firme zemalja u razvoju konkurentnijim
Edit

Aranća Gonzalez Laja, koja je stručnjak za međunarodnu trgovinu, biće nova španska ministarka spoljnih poslova, saopštila je danas služba socijalističkog predsjednika Vlade Pedra Sančeza.

Bivša šefica kabineta Paskala Lamija u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), od 2005. do 2013, Gonzalez je od 2013. godine na čelu Centra za međunarodnu trgovinu, zajedničke agencije STO i UN zadužene da učini firme zemalja u razvoju konkurentnijim.

Sančez je nastavio danas da formira svoju novu vladu koja će biti sastavljena od međunarodno poznatih ličnosti i ministara koje predstavljaju radikalnu ljevicu Podemos sa kojom će socijalisti vladati u koaliciji. 

Sančez je u nedjelju trebalo da podnese sastav svoje vlade kralju Felipeu VI, prije polaganja zakletve u ponedjeljak i prvog sastanka vlade u utorak.

Pedesetogodišnja Aranća Gonzalez, koja govori engleski, francuski, njemački, italijanski i baskijski vodiće ministarstvo spoljnih poslova u kome će “ekonomska diplomatija imati prioritet”, navela je njena služba.

Njen prethodnik na čelu španske diplomtije bio je Žozep Borel koji je krajem 2019. postao šef evropske diplomatije.

Premijer Sančez je zadržao kao ministarku ekonomije Nađu Kalvino i unaprijedio je u potpresjednicu vlade zaduženu za ekonomiju, kao i Terezu Riberu kao ministarku za ekološku tranziciju koja je takođe postavljena za potpredsjednicu vlade.

Vlada će imati i treću potpredsjednicu Karmen Kalvo, pravog broja dva premijera, koja je već bila na tom mjestu od 2018. i biće zadužena za kompleksna pitanja odnosa sa rascjepkanim parlamentom. 

Četvrti potpredsjednik vlade biće Pablo Iglesijas, šef radikalne lijeve partije Podemos, zadužen za  socijalna prava.

Podemos će imati ukupno pet mesta u novoj vladi.

Source link

Preporučeno za vas