Mitropolit Amfilohije

Amfilohije poručio vlastima: Nije lako s Bogom ratovati


“Nije s Bogom lako ratovati, i to bi trebalo da shvate i ovi naši koji su sada na vlasti. Svi koji su s Bogom ratovali završili su kao Navuhodonosor i drugi zločinci kroz istoriju“, rekao je Mitropolit
Edit

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas iz Ulicnja da bi crnogorske vlasti trebale da shvate da nije lako s Bogom ratovati.

“Nije s Bogom lako ratovati, i to bi trebalo da shvate i ovi naši koji su sada na vlasti. Svi koji su s Bogom ratovali završili su kao Navuhodonosor i drugi zločinci kroz istoriju“, rekao je Mitropolit Amfilohije i dodao da svim njegovim naslijednicima, kao i caru Valtazaru, piše ono što je otkrio prorok Danilo: “Izmjeren si, prolazan si, ništavan, propašćeš!”

Mitropolit Amfilohije održao je Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Nikole u Ulcinju.

On je kazao da crkva Božija, kao i oni koji se klanjaju živome Gospodu, prolazi kroz raspeće i stradanje, ali zadobija i silu vaskrsenja Hristovog:

“Ona se ne klanja smrti i prolaznosti, nego Bogu vječnome i neprolaznome, Hristu Bogu našem, oblačeći se u Njega u Tajni krštenja, primajući Duha Svetoga u Tajni miropomazanja i u drugim Svetim tajnama, trudeći se da živi po onome kako je zapovjedio Bog i propovjedajući Jevanđelje”, rekao je Mitropolit dodajući da je to ono na šta nas je Gospod prizvao i pozvao:

“To je ono na čemu je prizvan i sveti hram i današnje sabranja u Ulcinju, to je suština i sabranja sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske. Dakle da se poklonimo Hristu Bogu, da vidimo jesmo li vjerni Njemu svojim životom, svojom riječju, trudom, i da li smo spremni da istinski nosimo Njegov krst.”

Govorio je i o “našim staljinistima” koji su ubijali i u toku i poslije rata, da su gonili ime Božije, Crkvu Božiju, i otimali imovinu, privatnu i crkvenu:

“Njihovi naslednici to sada privatizuju i uzimaju direktno za sebe, svoju vlast i čast i srebroljublje. Otišli su, nažalost, i dalje nego što su to uradili titoisti i staljinisti, pa ne samo imanje, već hoće da oduzimaju i hramove Božije. Donijeli su najsramniji zakon koji je donijet ikad u Crnoj Gori.“

Poručio je da će proći ovaj zakon, odnosno bezakonje i bezakonici, kao što prošli i oni drevni bezakonici u Vavilonu. Кonstatovao je da i ovi moderni bezakonici grade vavilonsku kulu da bi bili jači i moćniji od Boga.

Amfilohije ustoličen na današnji dan 1990.

Na današnji dan, prije 29. godina Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ustoličen je u Cetinjskom manastiru.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Episkop banatski Amfilohije je decembra 1990. godine izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog sa sjedištem na Cetinju.

“U Tron slavne Zetske i Crnogorske mitropolije novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog Egzarha Sveštenog trona Pećkog dr Amfilohija Radovića uveo je Njegova svetost blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle na praznik prepodobnog mučenika đakona Avakuma 30. decembra 1990. godine”, objavljeno je na zvaničnom sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Source link

Preporučeno za vas