Ilustracija

Alternativne nagrade – najčudnije vijesti 2019. godine


BBC

Čestitamo, preživeli ste još jednu godinu prepunu vesti.

Znamo da nije uvek bilo lako i zato vam sledi nagrada – naš spisak trenutaka koji su nam razvukli lice u osmeh tokom 2019. godine. Za mnoge od njih, neizbežno, zaslužne su životinje.

Spasavanje životinje godine

Pobednik

A rat looks directly at the camera with half its body emerging from a ventilation hole - and its belly spilling over the sides around the middle

Berufstierrettung Rhein Neckar

Izdvojite malo vremena za sirotu debelu ženku pacova iz Benshajma, koja se zaglavila u jednom nemačkom šahtu u februaru.

Na kraju je bila oslobođena, ali ne pre nego što su prolaznici napravili nezavidne fotografije njene muke.

„Imala je mnogo zimskog sala”, rekao je jedan spasilac, samo pojačavši njeno poniženje.

Drugoplasirani (1)

The dog is estimated to be between three and five years old

ViralPress

Radnici sa naftne bušotine 220 kilometara od tajlandske obale doživeli su u aprilu šok kad su spazili smeđeg psa kako pliva u moru, verovatno nakon što je pao sa nekog broda.

Izvukli su ga na sigurno i nazvali ga Bunrod, što je tajlandska reč koja u slobodnom prevodu znači „spašeni” ili „preživeli”.

Drugoplasirani (2)

U ovom slučaju, životinje su bile spasioci umesto spasavane (na neki način).

Iščekujući pretnju od šumskih požara kasnije tokom godine, osoblje Predsedničke biblioteke Ronald Regan u Kaliforniji u maju je angažovalo gladno stado od 500 koza da pojede zapaljivu šikaru oko građevine.

I tako, kad su požari zaista izbili u oktobru, biblioteka je spašena zbog bezbednog pojasa koje su načinile koze pojevši zapaljivu šikaru. Svaka čast, koze.

Nagrada za „sliku koja govori više od hiljadu reči”

Pobednik

Lucie before and after school

BBC

U avgustu su milioni čitali o avanturama petogodišnje Lusi, čije su fotografija „pre” i „posle” njenog prvog dana u školi objavile novine u Škotskoj, a potom obišle i čitav svet.

Kad ju je mama srela po povratku kući, pitala je Lusi šta je radila.

„Ništa posebno”, odgovorila je ona.

Drugoplasirani

Edi Okoro je tajno pravio fotografije svoje devojke sa vereničkim prstenom bez njenog znanja. Ona je na kraju rekla: „da”.

Sportski podvig godine

Pobednik

Samo godina dana nakon što je bila lečena od raka dojke, Sara Tomas postala je prva osoba koja je preplivala Lamanš četiri puta uzastopce.

Uradila je to u roku od 54 sata, nakon čega je rekla: „Sad sam prilično umorna”.

Drugoplasirani

Bila je to tesna trka, da se tako izrazimo. Ali sve pohvale idu Jasmin Paris, koja je oborila rekord u trci od 430 kilometara za više od 12 sati.

Dok je redovno pravila pauze da bi izmazavala mleko iz dojke. I halucinirala. Spavajući prethodnu noć samo tri sata. Usred pisanja doktorske disertacije.

Najkreativnija reakcija

Pobednik

Josh and Joe the Clown

Josh Thompson

Kopirajter Džoš Tomson znao je šta ga čeka kad su ga na poslu pozvali na sastanak – proglasiće ga tehnološkim viškom. Njegovi poslodavci su ga podstakli da dovede „osobu od podrške” koja bi mu pomogla da lakše podnese udarac, što je opcija koja je zakonska obaveza na Novom Zelandu.

Ali umesto da dovede nekog člana porodice, prijatelja ili čak kućnog ljubimca, on je spiskao 100 funti na klovna po imenu „Džo”, koji je tokom čitavog sastanka sedeo i pravio balone od životinja. Zvuk škripanja balona bio je prilično glasan.

„O moj Bože, kako su samo bučni”, rekao je Džoš.

Drugoplasirani

Sve pohvale za Eimi Hagu, japansku studentkinju istorije nindža koja je na ispitu predala prazan papir.

Njen profesor shvatio je da je rad napisan nevidljivim mastilom, služeći se nindža tehnikom po imenu „aburidaši”, koja zahteva sate i sate kvašenja i mlevenja soje da bi se napravilo mastilo.

Najpozitivnije priče godine (nerešeno)

1)=

Džordan Kinjera iz Ugande je imao samo šest godina kad je njegov otac izgubio porodično zemljište u sudskom sporu.

Nakon što je Džordan završio pravo i preuzeo slučaj, porodica je ove godine ponovo preuzela svoju zemlju… I to 23 godine kasnije.

1)=

Tu je i Južnokorejka je isporučivala jogurt iz motorizovanih frižidera i starala se o najizolovanijim ljudima u zemlji.

1)=

Južnoafrički vozač Menzi Mngoma obožava da peva arije svojim putnicima – i nakon što se pojavio u videu koji je ove godine postao viralan, prijavio se na audiciju za Kejptaunsku operu i bio pozvan da nastupi širom zemlje.

Nagrada za „skrivanje naočigled sviju”

Pobednik

Stone circle

BBC

Kad su arheolozi započeli istraživanje kruga kamenja pronađenog u ruralnom Aberdinširu, mislili su da su otkrili lokaciju staru hiljadama godina.

I zato su se poprilično razočarali kad su saznali da je zapravo svega 20 godina star i da ga je tu postavio jedan farmer.

Drugoplasirani

Kad je južnoafrički komičar Trevor Noa predstavio nominaciju za Najbolji film za Crnog pantera na Oskarima u februaru, citirao je izreku na jeziku Kosa.

Abelungu abazi ubu ndiyaxoka“, rekao je on, što znači: ‘U vremenima kao što su ova, jači smo kad se borimo zajedno nego kad pokušavamo da se borimo zasebno.'”

Ali to nije ono što to zapravo znači. Pravi prevod glasi: „Belci nemaju pojma da lažem” i niko u publici nije ukačio šalu.

Životinje sa najviše avanturističkog duha 2019. godine

Pobednici

Nazdravite vrlo malom čašom pacovima koji su manje pod stresom kad voze sićušna kola.

Drugoplasirani (1)

Ruski orlovi opremljeni SMS predajnicima odselili su se malo dalje od očekivanog i napravili ogromne troškove prenosa podataka u romingu.

Drugplasirani (2)

A tardigrade floating in space

Getty Images
Plutaj, mali vodeni medvedu

Ima li veće avanture od puta na Mesec? Ispostavilo se da se ove godine hiljade najneuništivijih životinja na Zemlji – tardigradi iliti „vodeni medvedi” – nalazilo u izraelskom svemirskom vozilu kad se ono hitno spustilo na Mesec.

Tardigradi su sićušne životinje s osam nogu i navodno su strašno besni što su ostavljeni toliko daleko od kuće.

Nagrada Biglz za neverovatan avijatičarski manevar

Pobednik

Ubrzo nakon poletanja sa moskovskog aerodroma Žukovski u avgustu, avion Erbasa sa 233 ljudi sudario se sa jatom galebova, nakon čega su mu oba motora otkazala.

Sa rezervoarom punim goriva, piloti su uspeli da izvedu hitno sletanje u polje kukuruza pravo na stomak, bez otvaranja točkova, kako bi izbegli bušenje rezervoara od otpadaka s aviona.

Evo kako su to izveli i zašto je to nazvano čudesnim sletanjem.

Drugoplasirani

Ovaj drčni pilot helikoptera spasao je u januaru povređenog skijaša sa strmih padina u Alpima.

Naučno dostignuće godine

Pobednik

Može da bude samo jedan – prva fotografija crne rupe ikad. Evo je, plamteća svemirska krofna:

Black hole

EHT

Ono što je još impresivnije je da se crna rupa nalazi na 500 miliona triliona kilometara i da je oko tri miliona puta veća od naše planete. Evo kako je nastala fotografija.

Drugoplasirani

Ovo je bila ozbiljna mrtva trka, ali otkriće da je muškarčev levi testis neznatno topliji od desnog zamalo je istisnula fotka crne rupe.

Ovo istraživanje tražilo je da francuski poštari stoje goli 90 minuta, jer, naravno, što da ne?


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Source link

Preporučeno za vas