Aliju novi ambasador SAD-a u Podgorici

Aliju novi ambasador SAD-a u Podgorici


Amabasada bez komentara: Biks Aliju, Foto: Luka Zekovic

Amabasada bez komentara: Biks Aliju, Foto: Luka Zekovic

Nekadašnji zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Biks Aliju, biće novi ambasador te zemlje u Crnoj Gori, saznaju “Vijesti”.

Aliju, koji trenutno obavlja funkciju generalnog konzula u Krakovu, zamijeniće aktuelnu ambasadorku SAD-a Džudi Rajzing Rajnke.

Iz američke ambasade u Podgorici nisu željeli da komentarišu da li će Aliju biti novi ambasador:

”Nemamo komentar”, odgovorili su iz ambasade SAD-a.

Aliju je u Crnoj Gori bio od avgusta 2014. godine do avgusta 2017. godine, gdje je bio zamjenik tadašnje ambasadorke Margaret En Ujehara, a potom je karijeru nastavio u Poljskoj.

Potiče iz porodice albanskih imigranata koji su u Čikago otišli šezdesetih godina prošlog vijeka i na listi je najuspješnijih Amerikanaca albanskog porijekla.

Tokom diplomatske karijere dobitnik je brojnih nagrada Stejt dipartmenta.

Aliju je radio kao koordinator kursa o kulturnoj diplomatiji u Nacionalnom centru za obuku spoljnih poslova Stejt departmenta, a 2009. godine je bio specijalni savjetnik i radio na unutrašnjoj politici za Drugi kongresni okrug Virdžinije.

Prema pisanju medija, Aliu je bio zamjenik službenika za javne odnose, a kasnije i specijalni pomoćnik ambasadora u Skoplju. Bio je uključen u mirovni sporazum iz Rambujea, a kasnije je radio sa specijalnim izaslanikom SAD tokom krize u Makedoniji.

Govori engleski, albanski, makedonski, crnogorski, poljski, srpski, a sporazumijeva se i na njemačkom, turskom i grčkom jeziku.

Prema pisanju ovdašnjih medija za koje je Aliju govorio za vrijeme mandata u Podgorici, počeo je da studira medicinu na Univerzitetu u Čikagu, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu na Kosovu, gdje je došao kroz program razmjene studenata.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas