Albanija odobrila reformu izbornog zakona da podstakne izgled za članstvo u EU

Albanija odobrila reformu izbornog zakona da podstakne izgled za članstvo u EU


Albanski parlament danas je odobrio izmjene izbornog zakona namijenjene spriječavanju manipulacije glasovima, što je ključni uslov da Albanija počne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

U parlamentu od 140 mjesta 97 poslanika glasalo je za amandmane, 15 protiv, a pet je bilo uzdržano. Parlament je takođe izabrao nove zvaničnike u glavnoj izbornoj komisiji.

Promjene uključuju i prag od jedan odsto za ulazak političkih stranaka u parlament.

Novi izborni zakon primjenjivaće se od narednih parlamentarnih izbora predviđenih za 25. april iduće godine.

Izbori u postkomunističkoj Albaniji uvijek su bili osporavani i obijelježeni neregularnostima uključujući navode o kupovini glasova i manipulacijama pri prebrojavanju glasova.

Izborna reforma slijedila je preporuke Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju koja je nadzirala izbore u toj zemlji.

U albanskom parlamentu sada dominira ljevičarska Socijalistička partija. Glavna opozicija desnog centra koja je bojkotovala parlament prošle godine kritikovala je novi izborni zakon.

Ranije ove godine Evropska unija dala je zeleno svjetlo Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da počnu pregovore o članstvu u Uniji ali još nije odredila datum za te pregovore.

Vijesti


//=BANNER(“Single below article”)?>

Source link

Preporučeno za vas