ALBANCI PLAČU, CRNOGORCI KIPTE Ministarstvo kulture Srbije o guslama: Nismo uzeli NIŠTA TUĐE

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas ocenu crnogorskog Ministarstva kulture da su organizatori nastupa guslara na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu “posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore”.

Rašo Vučinić  koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra “Ivo Andrić” u Pekingu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni. Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe – ističe se u saopštenju.

Inače odluka Unesko, teško je pala i Albancima, a koliko najbolje se moglo videti u jednoj televizijkoj emisiji gde je lautar Jonuz Delaj bukvalno zaplakao.

Dali smo im lautu, oni su nas opljačkali – kazao je on tada, rekavši da odgovornost za to snose albanske institucije. Ministarstvo kulture i informisanja takođe napominje da je Srbija, prilikom nominacije pevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, podnela opsežnu dokumentaciju.

Tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je reč o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri – ukazuje se u saopštenju.

Obaveštavamo ih da Srbija nije ‘posegnula’ ni u čije kulturno nasleđe “predstavljajući ga kao svoje” i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegnu za neprimerenom i neargumentovanom jetkošću. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i naše ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke – dodaje se u saopštenju

U tom ministarstvu takođe ocenjuju da je Ministarstvo kulture Crne Gore “sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom”.

Preporučeno za vas