Akcize za gorivo umanjene do kraja avgusta

Akcize za gorivo umanjene do kraja avgusta


Foto: Printscreen YouTube

Foto: Printscreen YouTube

Vlada je, na današnjoj sjednjci na predlog Ministarstva finansija, produžila odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja.

Odluka se od 10. maja primjenjuje sa umanjenjem od 40 odsto, a od 7. juna je akciza smanjena dodatno, odnosno ukupno 50 odsto, što je i maksimalna zakonska mogućnost.

Odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, važi do utorka, a ovim će biti produžena do kraja avgusta.

“Kad dođe do isteka togroka onda ćemo procijeniti da li ćemo je dalje produžavati”, rekao je Damjanović.

Utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu čime se, kako je objasnio ministar finansija Aleksandar Damjanović, vrši potpuno usklađivanje sa direktivama Evropske unije (EU) čime se omogućava plaćanje platnih usluga kao što je to slučaj u članicama EU.

Utvrđen je i Predlog odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada.

“Analizom je definisano da se troše višemilionska sredstva za raznorazne komisije koje se formiraju i u vođenju pregovora sa EU i na ovaj način će se stvoriti uslovi da se mnogo racionalnije koriste ta sredstva”, rekao je Damjanović.

Uz to, usvojena je Informacija o problemima realizacije ugovora o javnim nabavkama zbog rasta cijena u sektoru građevinarstva.

Damjanović je kazao da jo ovo još jedna obaveza koja je zatekla novu administraciju, koja je trebala biti riješena ranije, a nije.

“Realizacija kapitalnog budžeta je ugroženo zbog enormnog rasta cijena inputa za građevinski materijal za izvođenje radova. Na ovaj način se stvaraju uslovi da se i kod nas subvencioniraju tamo gdje je to moguće svi oni troškovi koji su nastali zbog nemogućnosti da se obaveze završe. Alternativa je da se raskidaju ugovorri i da padaju garancije, dođe do prekida realizacije kapitalnih investicija…”, rekao je Damjanović.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas