Vrijedno zemljište u Miločerskom parku

Aco Đukanović najredovniji poreski platiša Budve


Prva banka gazduje sa čak deset atraktivnih zemljišnih kompleksa površine od gotovo 90 hiljada kvadrata. U vlasništvu ima i oko 20 stambenih i poslovnih prostora, uglavnom u Budvi.
Edit

Prva banka, u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, najredovniji je poreski platiša i ni eura ne duguje na ime poreza na nepokretnost Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budve. “Vijestima” je potvrđeno da je banka čak u pretplati, te da izmiruje odmah svako rješenje koje joj se dostavi, a godišnji poreski računi premašuju stotinu hiljada eura.

Banka brata šefa države Mila Đukanovića jedna je od najvećih zemljoposjednika u metropoli turizma i gazdujue sa čak deset atraktivnih zemljišnih kompleksa od Buljarice do Budve ukupne površine gotovo 90 hiljada kvadrata. U vlasništvu Prva banka ima i oko 20 stambenih i poslovnih prostora, uglavnom u Budvi.

Banka već godinama pokušava da se „oslobodi“ nekretnina, čiju je prodaju oglasila, ali uspjela je da proda samo par parcela u Budvi, dok za ostale i dalje traži kupca.

Nekretnine su prešle u vlasništvo Đukanovićeve banke jer brojni investitori, među kojima ima i najzvučnijih imena, nijesu uspjeli da vrate kredite koje su uzimali da bi kupovali parcele, uglavnom u vrijeme građevinskog buma, kada je kvadrat zemlje na budvanskoj rivijeri dostizao vrtoglave cijene. Kupac se traži za najatraktivniji zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerksom parku koji je je Prva banka preuzela nakon što firma “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, nije vratila kredit.

Prodaja je oglašena i za nekadašnje Titeksovo odmaralište u Bečićima naspram hotela „Splendid“. U pitanju je parcela od 11.915 kvadrata koju je Prva banka zaplijenila zbog nevraćenog kredita od 6.5 miliona eura firme ”SLOBšar & Cok”, ubijenog Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića. Opština Budva je prije godinu i po izdala urbanističko-tehničke uslove kojima je na ovoj lokaciji omogućena gradnja objekata od 75.676 kvadrata bruto građevinske površine – i to zgrada sa prizemljem i šest spratova kao i kula od po 12 spratova.

Titeksovo odmaralište u Bečićima
Titeksovo odmaralište u Bečićima

Traži se novi vlasnik i za zemljišni komleks na brdu Košljun iznad Budve od 14.796 kvadrata. Riječ je o zemljištu koje je banka zbog neplaćenog kredita uzela od budvanske firme SP “Luna”, neformalnog svjedoka saradnika Vida Rađenovića. Riječ je o nekadašnjoj opštinskoj zemlji, koju je Rađenovićeva firma kupila na fingiranoj licitaciji, da bi je prodala firmi palestinskog biznismena Muhameda Rašida. Cijeli posao se izjalovio, a slučaj je procesuiralo Specijalno tužilaštvo u okviru afere „Košljun“.

Na prodaji je i zemljišni komleks od 35.000 kvadrata u Buljarici, koje se, kako navode na sajtu banke, nalazi iznad magistralnog puta Bar-Budva, s desne strane, u strmom terenu, na oko 750 metara od magistrale.
Na prodaji su i tri parcele u naselju Kuljače, od ukupno 4.095 kvadrata, kao i atraktivna parcela od 1.358 kvadrata u uvali Lučice ispod magistralnog puta.

Banka traži kupca i za parcelu od 1.952 kvadrata u naselju Podkošljun, udaljenu 370 metara od mora na kojoj je planiran izgradnja poslovno-stambenog objekata sa prizemljem i dva sprata, a novog kupca čeka i 2.681 kvadrata u budvanskom naselju Boljači do, preko puta nove zgrade Univerziteta, kao i kompleks od 5.558 kvadrata u naselju Maine.

Godinama unazad banka pokušava da pronađe kupca i za zemljišni kompleks od 8.231 kvadrata na samom ulazu u Petrovac, gdje se nekada nalazilo odmaralište. Riječ je o zemlji koja je nekada pripadala budvanskoj firmi „Sunny hill“, iza koje su stajali ljudi bliski šefu budvanske kriminalne grupe Svetozaru Maroviću, a koja nije vratila kredit od 2,9 miliona eura koji je uzela prije deceniju.

 Milo da se ugleda na brata

Za razliku od svoga brata, kompanija šefa države Mila Đukanovića „Global Montenegro“ na crnoj listi poreskih dužnika Opštine Budva.

Podgorička kompanija koju je Đukanović osnovao sa svojim kumom Vukom Rajkovićem, vlasnik je dva hektara zemlje na samom ulazu u Budvu u podnožju brda Košljun.

Opština Budva bezuspješno pokušava da naplati dug na ime poreza na nepokretnost koji je premašio 110 hiljada eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda zatražila je od Centralne banke da blokira račun „Global Montenegro“ firme, od koje je proteklih godina uglavnom samo prinudnim putem i naplaćivala poresko potraživanje.
Opština je upisala hipoteku na atraktivni zemljišni kompleks

Source link

Preporučeno za vas